Christiania bike

En cykel?

Historien om hur Christiania Bike föddes är lite svåröverskådlig och det är kanske inte så konstigt eftersom den troligtvis föddes mitt under den värsta hippieeran. Det som är rätt säkert är att den föddes på Christiania Smedjan och antagligen var Jesper Sölling inblandad, Jesper jobbade som smed på Christiania Smedjan och återuppväckte bl.a. tillverkningen av The Petersen Bike som han sen flyttade med sig till ett eget företag. (bilden på den 2-hjuliga cykeln är en Petersen Bike) 1984 däremot vet man med säkerhet att Lars Engström som också jobbade på Christiania Smedjan producerade den första Christiania Bike som i stort ser ut som dagens modell. Sen gick det relativt fort och redan 1989 blev smedjan i Christiania allt för liten och en ny fabrik startades upp på Bornholm.

Idag är verksamheten delad i två företag, ett som producerar cyklar och ligger på Bornholm och det ursprungliga Christiania Smedie som idag bara säljer och servar cyklar.

 

En Christiania Bike är ett klockrent fordon, man kan skjutsa barn till dagis, äkta hälfter med nyopererade fötter, kamrater som helt plötsligt och av outgrundlig anledning får fel på balanssinnet och inte längre klarar av att gåJ, åka och handla brunch på affären dagen efter kräftskivan, ja det finns en mängd tillfällen när en Christiania Bike är perfekt att ha ståendes hemma och de glada leendena och positiva kommentarerna får man på köpet.

 

Klarar man sig utan en Christiania Bike? -självklart. Är den udda? -helt klart. Kan man bli  glad av den?  -japp. Med andra ord uppfyller den med råge våra kriterier för att få kallas leksak.